Kan du stole på en bank som reklamerer for lån på dagen?

Lån på dagen har blitt et mer og mer vanlig begrep blant lånetilbyderne. Mange lurer på om det er en reell mulighet å få lån samme dag som du søker. Det høres nesten for godt ut til å være sant. Hvor lang tid tar det egentlig å få svar fra banken?

Lån på dagen

I dag foregår stort sett låneprosessen digitalt. Når du søker om lån fyller du ut et søknadsskjema hos banken eller en lånemegler. Når du klikker på «send søknad» skjer mye automatisk. Både kredittvurderingen og innhenting av opplysninger fra Skatteetaten kan gjøres automatisk. Dette sparer banken mye tid på og det gjør søknadsprosessen raskere.

Derfor vil du ofte få beskjed raskt om lånet ditt er innvilget eller ikke. Noen ganger kan det ta lenger tid om opplysninger må kontrolleres manuelt. Ofte er søknaden innvilget med forbehold om at opplysninger kan dokumenteres.

Hva slags lån får du på dagen?

Selv om du kan få svar samme dag for mange typer lån, er det gjerne en bestemt type som markedsføres med begrepet. Dette er gjerne smålån og mikrolån. Disse to lånetypene er begge usikrede forbrukslån. Forskjellen fra tradisjonelle forbrukslån er mindre lånebeløp med kort nedbetalingstid og høy rente.

Mikrolån:

  • Lånebeløp mellom 1 000 og 20 000 kroner
  • Nedbetalingstid mellom 1 til 12 måneder
  • Rente mellom 100 % og 300 %, noen ganger enda høyere

Smålån:

  • Lånebeløp opptil 50 000 kroner, noen ganger høyere
  • Nedbetalingstid maksimalt 5 år eller kortere, avhengig av lånebeløp
  • Renten på rundt 20 til 30 % eller høyere

Får jeg utbetalt lånet samme dag?

En vanlig misforståelse av lån på dagen, er at beløpet også utbetales samme dag. Det betyr ikke at du får lånebeløpet på konto samme dag. Dette er vanskelig for bankene å love. Om du skal ha pengene utbetalt inn på en konto i en annen bank, tar det ofte 1 til 2 virkedager før overføringen er på plass. I noen tilfeller kan det gå raskere. Du kan dermed oppleve at lånet er på konto samme dag, men du bør ikke ta utgangspunkt i det.

Er det lurt å ta opp smålån og mikrolån?

Forbrukslånene smålån og mikrolån er ofte dyre lån. Det er også færre krav knyttet til å innvilge denne type lån. Siden det er et lån uten sikkerhet tar banken en høyere risiko. Dette gjenspeiler seg også i den effektive renten. For mikrolån kan renten være på flere hundre prosent. Til sammenligning har et vanlig forbrukslån gjerne har en rente på rundt 10 % til 20 %. Mens et boliglån gjerne har en rente på rundt 2 %.

Å ta opp denne type lån kan derfor bli en dyr affære. Formålet med lånet er å gi flere muligheten til å ta opp lån. Tanken er også at lånet skal tilbakebetales raskt. Om dette er eneste mulighet du har for å ta opp lån, bør du prioritere å nedbetale det raskt.

Når bør jeg ta opp smålån eller mikrolån?

Om du har behov for penger raskt og du ikke kvalifiserer til andre lån, kan dette være løsningen for deg. Du bør imidlertid være sikker på at du kan tilbakebetale lånet innen kort tid. Rentene er høye og lånet vokser fort. Om alternativet er inkasso og betalingsanmerkninger kan det være lurt å vurdere et mikro- eller smålån.

Alternativer til lån på dagen

Det finnes flere alternativer til lån på dagen. Det tar heller ikke nødvendigvis lenger tid å få innvilget dem. Et vanlig forbrukslån eller kredittkort kan ha flere krav for innvilgelse. Derfor er det ikke alle som kvalifiserer til denne type lån. Har du muligheten bør du alltid velge det over lån som er små og mikrolån.

Et ordinært forbrukslån har en maksimal nedbetalingstid på fem år. Ofte kan du låne opptil 500 000 kroner eller mindre. Men renten er altså betraktelig lavere.

Har du behov for penger raskt og har planer om rask nedbetaling, er kredittkort en god løsning. Fordelen med kredittkort er at de ofte kommer med en rentefri periode. Hvor lang perioden er varierer mellom 30 og 60 dager. Det betyr at du kan benytte deg av kreditten gratis, så sant du betaler tilbake innenfor den rentefrie perioden. Noen kredittkort har et fakturagebyr som tilkommer vel og merke.

Oppsummering

Å få innvilget et lån samme dag som man søker er fullt mulig. Når man søker digitalt går mye av søknadsprosessen automatisk. Det betyr derimot ikke at du får lånebeløpet på konto samme dag. Selv om låneavtalen er signert samme dag, tar det 1 til 2 virkedager før beløpet er kommet på konto. Lån på dagen, eller mikro- og smålån, er derimot svært dyre lån. Har du muligheten til å få innvilget et annet type lån kan det lønne seg å velge det.